Juttuja Paavali Halosesta ja hänen vaiheistaan
Tähän on kerätty juttuja vanhasta vieraskirjasta. Jos sinulla on tarinoita liittyen Paavali Haloseen, voit laittaa niitä seuraavan lomakkeen kautta
Nimi: Erkki Kelloniemi
04.05.2014 19:39
Paavali Halosesta on useita tarinoita. Tietääkseni Pekka Salla (ent.kansanedustaja)on tehnyt selvitystyötä Paavalin lähtökohdista. Hänen mukaan Haloset muuttivat Muhoksen seudulle 1500-luvulla Sysmästä. Savolaisekspansiohan ajoittuu Ruotsin pyrkimykseen vallata uusia aleita pohjoisesta vanhan Pähkinäsaaren rauhanraja ylittäen. Paavali Halosen tarinassa kerrotaan olevan myös aktiivinen osallisuus tunnetun Pekka "Juho" Vesaisen Vienan sotaretkiin. Santeri Ivalon kirjan Juho Vesainen, varmasti kaikki vanhemmat ikäluokat tunteekin. Paavalin Halosesta on lyhyt kuvaus myös arkeologi Hjalmar Appelgreenin muistelmissa. Hän tutki Kemijärven Ämmävaaran kivikautista esiintymää 1800-luvulla. Siihen aikaan vielä Halosen suvun miehet käytivät kuulemma Paavalin sotilassinelliä hääpukunaan. Oli kuulemma ollu sen verran kookas "pusakka" , että myöhemmin siitä oli tehty takki kahdelle miehelle. Savolainen alkujaan Paavali oli ollut, koskapa Hjalmari kertoo hänen puhuneen savonmurretta. Siihen liittyy tarina, joka osoittaa myös Paavon suhteen uskontoon. Nimittäin Kemijärvellä ei ollut vielä kirkkoa ja seuroja pidettiin Halosen pirtissä. Oli piispantarkastus syksyn aikaan. Pispa piti tulikivenkatkuista saarnaansa, kun Paavali keskeytti: Pojaat, pojaat ! Hopoja halamehessa. Siihen piispa torumaan, että:No, no vanhamies. Kuunnelkaapa tännekinpäin! Paavali vastaa piispalke, että Kuulemma sennii.
Nimi: Kari Salminen
07.11.2015 22:10
Olen viimeiset viisi vuotta kirjoittanut laajempaan yhteyteen liittyvää tarinaa fiktiivisestä hahmosta, jonka sukujuuret liittyvät Savukosken värriöläisiin ja Halosenniemeen Kemijärven rannoilla. Paavali Halosen ja hänen jälkeläistensä sukujuuret sekä heidän tekonsakin ovat käsittääkseni osoitettu tosiksi, mutta eräs jakso on jäänyt vastausta vaille. Hänet yhdistetään eräänlaisena sotapäälikkönä Vienan "reissuihin" ja ne lienevät myös tapahtuneet kuvatulla tavalla. Pako Sotajoelle ja siitä lautoilla alas Kemijokea pitkin ovat erinomaista, visuaalista kerrontaa. Osa tarinoista on valitettavasti varsin huteroa.
Kysymykseni, pyyntöni kuuluu: Mikä oli hänen ja muiden suvun miesten yhteys 30-vuotiseen sotaan? Miksi Kemijärvellä puhutaan joskus sotilaskarkuruudesta, ketä sillä tarkoitetaan ja mitä sotaa?
Mistä lähteistä tai vaikkapa vain kertyneestä perimätiedosta löytäisi tähän seikkaan selityksen, jonka ei tarvitse olla kuin mahdollisesti totta, siis löysästi sidoksissa historiallisen aikaan.